Információk az érettségiről

« előző oldal
következő oldal »

A digitális kultúra emelt szintű gyakorlati, a latin és a héber nyelv írásbeli érettségi vizsgái

2024. május 21-én 8.00 órától rendezik meg a digitális kultúra emelt szintű gyakorlati, 14.00 órától pedig a latin és a héber nyelv írásbeli érettségi vizsgáit.

Digitális kultúrából emelt szinten 99 helyszínen 3260 vizsgázó (közülük 12 fő angol vagy német nyelven) tesz gyakorlati érettségi vizsgát.

digitális kultúra emelt szintű gyakorlati vizsgája 240 perces, az elérhető maximális pontszám 120 pont.

A gyakorlati vizsgát számítógépteremben kell lebonyolítani. Az érettségizőknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be.

A feladatsorok tematikája: dokumentumkészítés (szövegszerkesztés; számítógépes grafika és képszerkesztés; bemutatókészítés; publikálás a világhálón); táblázatkezelés; adatbázis-kezelés; algoritmizálás, adatmodellezés; programozás. A dokumentumkészítés és a táblázatkezelés feladatok közül a vizsgázónak egyet kell megoldania.

Vizsgázónként szükséges eszközök: számítógép a megfelelő szoftverekkel (a vizsgaszervező intézmény biztosítja), vonalzó (a vizsgázónak kell hoznia).

A fővárosi és vármegyei kormányhivatal által szervezett vizsgákon a vizsgázó az Oktatási Hivatal által központilag kiadott, az adott vizsgaidőszakra érvényes szoftverlistában található szoftverekkel dolgozhat.

Latin nyelvből középszinten 26 helyszínen 108, emelt szinten 6 helyszínen 33 vizsgázó érettségizik.

A latin nyelvi írásbeli érettségi vizsga mindkét szinten 180 perces. A vizsgázóknak egy fordítási feladatot (135 perc), majd egy leíró nyelvtani és lexikai-szóképzési feladatsort (45 perc) kell megoldaniuk, amely 6 leíró nyelvtani és 2 lexikai-szóképzési feladatból áll. Az elérhető maximális pontszám 75 pont (40+35 pont).

A fordítási feladathoz nyomtatott latin-magyar szótár használható, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia. A II. feladatlaphoz nem használható segédeszköz.

Héber nyelvből középszinten 3 helyszínen 11 vizsgázó érettségizik.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot kell kitölteni 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

A korábbi napok írásbeli vizsgáiról szóló összefoglalók alább érhetők el:

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »

CÍMKÉK

érettségi