Információk az érettségiről

« előző oldal
következő oldal »

A francia nyelv és a filozófia írásbeli érettségi vizsgái

2024. május 23-án 8.00 órától rendezik meg a francia nyelv, 14.00 órától pedig a filozófia írásbeli érettségi vizsgáit.

Francia nyelvből középszinten 160 helyszínen 579, emelt szinten 24 helyszínen 479 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható).

Filozófiából középszinten 27 helyszínen 87, emelt szinten 11 helyszínen 28 vizsgázó érettségizik.

A filozófia középszintű írásbeli vizsgája 180 perces, az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsga két részből áll: A) rész: filozófiatörténeti ismeretekre vonatkozó kérdéssor (30 pont); B) rész: szövegértelmezés, reflektálás feladatsor (70 pont). A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

Az emelt szintű filozófia írásbeli vizsga 240 perces, az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsga három részből áll: A) feleletválasztós kérdéssor (20 pont); B) szövegértelmezés, probléma-meghatározás (30 pont); C) esszé (50 pont). A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között.

Az írásbeli vizsgán nem használható segédeszköz.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

A korábbi napok írásbeli vizsgáiról szóló összefoglalók alább érhetők el:

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »

CÍMKÉK

érettségi