Jelentkezés érettségi vizsgára

Az érettségi vizsgára való jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók

Vizsgaidőszakok és jelentkezési határidők

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet (továbbiakban: vizsgaszabályzat) 12. § 6) bekezdés b) és c) pontja alapján érettségi vizsgát két vizsgaidőszakban, a május-júniusi és az október-novemberi vizsgaidőszakban lehet tenni. Az érettségi vizsgára történő jelentkezés az e célra szolgáló jelentkezési lappal történik, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani. 
Felhívjuk figyelmüket, hogy az Oktatási Hivatalhoz nem lehet érettségi jelentkezést benyújtani.

A jelentkezési határidő a május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-e, az október-novemberi vizsgaidőszak esetén szeptember 5-e. (Ha a meghatározott időpontok munkaszüneti napra esnek, a jelentkezési határidő az ezt követő első munkanapon jár le.) A vizsgaszabályzatban meghatározott határidő szeptember 5. 2020-ban szombati napra esik, így a jelentkezési határidő 2020. szeptember 7-e. A jelentkezési határidő elmulasztása esetén a vizsgát szervező intézménybe igazolási kérelmet lehet benyújtani a jelentkezési határidő utolsó napjától számított nyolc napon belül (az igazolási kérelemmel együtt a jelentkezési lapot és mellékleteit is be kell nyújtani). Az igazolási kérelem benyújtásának határideje jogvesztő. A kérelem elfogadásáról a vizsgát szervező intézmény dönt.

Kapcsolat a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezéssel

Fontos, hogy a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés határideje február 15-e, és az a felvi.hu honlapon, az e-felvételi használatával történik. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételi eljárásba külön-külön kell jelentkezést benyújtani, a két jelentkezés nem „váltja ki" vagy „helyettesíti" egymást.

Fontos változás, hogy a 2020. január 1-jétől új ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak (a továbbiakban: szakmai vizsgatárgyak) kerülnek bevezetésre. A szakmai érettségi vizsgatárgyak 2020. május-júniusi vizsgaidőszaktól hatályos részletes követelményeiről itt tájékozódhat.

Részletes tájékoztató információk az érettségi vizsgára történő jelentkezésről

Elérhető a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszak érettségi vizsgáinak jelentkezési lapja.

A jelentkezési lapot kizárólag valamely kormányhivatalhoz lehet benyújtani. Az Oktatási Hivatal nem fogad érettségi jelentkezéseket. Kérjük, hogy mielőtt elkezdi kitölteni a jelentkezési lapot, gondosan tanulmányozza át az útmutatót!

Jelentkezési lap » A jelentkezési határidő lejárt.

Érettségi vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák listája a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában

Nyomtatás