Gyakran ismételt kérdések az érettségi vizsgával kapcsolatban

« előző oldal
következő oldal »

Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány, törzslapkivonat pótlása vagy javítása

1. Elveszetettem az érettségi bizonyítványomat, tanúsítványomat, törzslapkivonatomat. Hogyan lehet pótolni?

Ahhoz az intézményhez vagy jogutódjához kell fordulni, amely intézmény (iskola vagy kormányhivatal) az érettségi dokumentumot kiállította.

A másodlat illetéke 3000,-Ft, amelyet a kérelemmel kell benyújtani az intézmény vezetőjéhez. Az illetéket dokumentumonként kell leróni.

2. Honnan tudhatom meg ha elfelejtettem, hogy mi volt a neve az érettségi dokumentumomat kiállító intézménynek?

A 2005-től keletkezett érettségire vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat (pl. kiállító intézmény neve) lehetőség van az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatásban (https://merfoldkovek.oh.gov.hu) ügyfélkapus bejelentkezést követően megtekinteni.

A 2005 előtt kiállított bizonyítványok esetében az Oktatási Hivatal intézménykeresőjében (https://www.oktatas.hu/hivatali_ugyek/kir_intezmenykereso) vagy egy internetes keresőrendszerben (google, bing, yahoo! stb.) különböző adatok - pl. város, cím, névtöredék stb.- megadásával. történő keresgélést javasoljuk.

3. Létezik még az intézmény, ahol érettségiztem? Ha megszűnt, ki a jogutódja, kihez forduljak?

Az Oktatási Hivatal intézménykeresőjében (https://www.oktatas.hu/hivatali_ugyek/kir_intezmenykereso) vagy egy internetes keresőrendszerben (google, bing, yahoo! stb.) kikeresett intézményi adatokból látható, hogy aktív, megszűnt vagy szünetelő intézményről van-e szó.

Az érettségi iratok a jogutóddal megszűnő intézmény esetében a jogutód intézménynél találhatóak. Jogutód lehet pl. a kiállító intézmény címén található másik középiskola, vagy iskola összevonások után valamelyik tagintézmény, esetleg egy a kormányhivatal által meghatározott iskola.

A jogutód nélkül megszűnő intézmény esetén a fenntartónál, vagy az intézmény székhelye szerint illetékes köznevelési feladatokat ellátó hatóságnál (vármegyei, fővárosi kormányhivatal) helyezték el az iratokat.

4. Hogy néz ki egy másodlat? Milyen adatokat tartalmaz?

A bizonyítvány/tanúsítvány másodlat közokirat, de nem biztonsági okmány, ezért a másodlatok egyszerű A4-es lapra is elkészíthetők.

A törzslap alapján a másodlatban mindazokat az adatokat feltüntetik, amelyek az érettségi dokumentumban szerepeltek (intézményi adatok, vizsgázói adatok, vizsgatárgyak, érdemjegyek, százalékok, záradékok, vizsgabizottsági adatok, kiállítás dátuma… stb.). Valamint másodlati záradékként ráírják a másodlat kiadásának az okát, a kiállító szerv nevét, címét, a kiadás napját és ellátják a kiállító szerv vezetőjének vagy megbízottjának aláírásával és körbélyegzőjének lenyomatával.

Ha törzslap hiányában másodlat nem állítható ki, a középiskolai bizonyítványban szereplő záradék alapján az intézmény – kérelemre – igazolást állít ki arról, hogy az érettségi vizsgát sikeresen letették, és az érettségi bizonyítványt kiállították.

5. Az illetékbélyeg vásárlása

A posta hivatalos oldalán található tájékoztatás alapján:

Az illetékbélyegeket a meglévő készletek erejéig, illetve december 31-ig árusítja a Posta oly módon, hogy a készleteket a nagyobb forgalmú postahelyekre összpontosítja.

A kisebb postahelyeken – a készletek erejéig – csak a 10.000 forintos, valamint a 100-200 forintos illetékbélyegek lesznek elérhetőek. Utóbbiakat a nagyobb címletek helyettesítésére is ajánljuk.

Bármely postahelyen lehetőség van továbbá illetékbélyeg igényt leadni. A készletek rendelkezésre állása függvényében az igényelt illetékbélyegek 7 munkanapon belül átvehetők a postahelyen.

Az illetékbélyeggel történő fizetési mód 2024. januártól megszűnik.

6. Megváltozott a nevem, mi a teendőm?

Névváltozás esetén egy kérelemmel és a változást tartalmazó okirattal ahhoz az intézményhez vagy jogutódjához kell fordulni, amely intézmény (iskola vagy kormányhivatal) az érettségi dokumentumot kiállította.

Az engedélyező okirat alapján a megváltozott nevet a törzslapra bejegyzik, valamint egy másodlatot állítanak ki a megváltozott névvel és eredeti eredményekkel, záradékokkal. Az régi dokumentumot pedig vagy megsemmisítik, vagy - ha tulajdonosa kéri - az „ÉRVÉNYTELEN” felirattal vagy iratlyukasztóval történő kilyukasztással érvénytelenítik, és visszaadják a tulajdonosának.

7. Most vettem észre, hogy elírtak egy adatot az érettségi bizonyítványomon, tanúsítványomon, törzslapkivonatomon. Mit tegyek?

Rontott érettségi dokumentum esetében egy kérelemmel és a helyes adatot tartalmazó igazolvánnyal ahhoz az intézményhez vagy jogutódjához kell fordulni, amely intézmény (iskola vagy kormányhivatal) az érettségi dokumentumot kiállította.

Az elrontott érettségi bizonyítványban, tanúsítványban törölni, helyesbíteni vagy javítani nem lehet, így ennek a dokumentumnak minden oldalára ráírják tintával, nyomtatott nagy betűkkel az „ELRONTOTT” kifejezést, és vastagon áthúzzák tintával.

Az intézmény egy új érettségi bizonyítványt/tanúsítványt/törzslapkivonatot állít ki, amit ellátnak egy plusz záradékkal, az aktuális dátummal, az intézmény vezetőjének vagy megbízottjának aláírásával, és az intézmény körbélyegzőjének lenyomatával.

 

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »

CÍMKÉK

érettségi