Gyakran ismételt kérdések az érettségi vizsgával kapcsolatban

« előző oldal
következő oldal »

Információk a közösségi szolgálatról

1. Kinek, mikor, mennyi közösségi szolgálatot kell teljesítenie?

Egyszerűen:

A középiskolai tanulóknak az utolsó középiskolai évfolyam végéig 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi vizsga megkezdetéhez.

Részletesen:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 6. § (4) bekezdés szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.

2. A közösségi szolgálatot az előrehozott érettségi vizsga megkezdéséig teljesíteni kell?

Egyszerűen:

Nem, az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése.

Részletesen:

A köznevelésben tanulók a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 6. § (4) bekezdés szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének. Azok a tanulók, akik előrehozott érettségi vizsgát tesznek, a középiskolai tanulmányaikat még nem fejezik be, így esetükben nem ez a vizsgaidőszak a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszak.

A technikumi képzésben tanulók előrehozott érettségi vizsgáját a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 258. § szabályozza, melynek (2) bekezdés szerint (2) Az előrehozott érettségi vizsga a közösségi szolgálat teljesítésére tekintet nélkül megkezdhető.

3. Kinek nem kell közösségi szolgálatot teljesítenie?

Egyszerűen:

Nem kell közösségi szolgálatot teljesítenie:

  • az előrehozott érettségire jelentkező tanulóknak
  • a felnőttoktatásban részt vevő tanulóknak
  • azon sajátos nevelési igényű tanulóknak, akiket a szakértői bizottság javaslata alapján a közösségi szolgálat alól az igazgató határozatban mentesített
  • érettségi bizonyítvánnyal már rendelkező vizsgázóknak

Részletesen:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 6. § (4) bekezdése szerint: a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása, kivéve a felnőttoktatásban részt vevő tanulókat és azon sajátos nevelési igényű tanulókat, akiket a szakértői bizottság javaslata alapján a közösségi szolgálat alól az igazgató határozatban mentesített.

Az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének sem a köznevelésben, sem a szakképzésben nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése. Az utolsó évfolyamos, rendes érettségi vizsgára jelentkezett tanuló, aki a tanítási év végén valamely tárgyból elégtelen osztályzatot kap, nem végezte el a középiskolát, így csak előrehozott érettségi vizsgát tehet.

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »

CÍMKÉK

érettségi