Ugrás a tartalomhoz

Érettségizni fogok, de jelenleg nem tartózkodom Magyarországon, a kialakult helyzetben részt tudok venni a vizsgákon? Mi a teendőm?

2020. április 30.

A magyar hatóságok mindent elkövetnek, hogy a külföldről érkező vizsgázók az érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában az államhatárt átléphessék és a vizsgákon részt vehessenek.

Kérjük a vizsgázókat, gondoskodjanak arról, hogy a határátlépés során rendelkezésre álljon náluk az érettségi vizsgára szóló behívó és – amennyiben Magyarországon járnak középiskolába – a magyarországi diákigazolvány. A vizsgabehívót a vizsgázó vizsgajelentkezését fogadó intézmény küldi meg részükre, amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, keressék meg ebből a célból az adott intézményt, ahol a vizsgára jelentkeztek. Az elektronikusan megkapott vizsgabehívó egyszerű nyomtatása elegendő.

Az érettségi céljából érkezőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk.

Szálláshelyek központi kijelölésére nem kerül sor, a kollégiumok azonban megnyitásra kerültek, fogadják a tanulókat. Aki eleve kollégista, elsősorban saját kollégiumánál érdeklődjön a szálláshely kapcsán, aki nem kollégista, szabad választása szerint kereshet szálláshelyet, természetesen nem csak a megnyitott kollégiumokban, hanem például barátoknál, ismerősöknél is van erre mód.

Országspecifikus tudnivalók:

Ausztria: A diákok és kísérőik mentesülnek mind Magyarországra történő, mind Ausztriába való visszatérésük során a koronavírus terjedése miatt elrendelt negatív COVID-19 teszt be-mutatása, ill. a karantén-kötelezettség alól. A tanulói státusz hiteles igazolása (igazolás vagy diákigazolvány) szükséges.

Szlovákia: Május 1-jén 07.00-tól kivételt kapnak az állami karantén kötelezettség alól a külföldön (Csehországban, Ausztriában, Magyarországon) tanuló alap-, közép- és főiskolás/egyetemista diákok/hallgatók, amennyiben felvételi- vagy záróvizsgát tesznek. Mivel Magyarországon az érettségi egyben felvételi is, a rendelkezés erre is kiterjed. A határátlépéshez az igazolásra szolgáló dokumentumok (érettségi behívó vagy diákigazolvány) megléte szükséges. A karantén kötelezettségének feloldása a kísérőkre is érvényes, amennyiben 24 órán belül visszatérnek Szlovákia területére.

Ukrajna: Ukrajna felől is a szabad a belépés Magyarország területére, az érettségi behívó vagy a diákigazolvány alapján a magyar hatóságok sem az érettségiző, sem a kísérő részére nem rendelnek el karantént. Mivel Ukrajnában még nehezebb a járványügyi helyzet, visszatéréskor számolni kell azzal, hogy az akkor éppen érvényes ukrán szabályok szerint kerül sor intézkedésre, például karantén elrendelésére.

Románia: Az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak) vagy iskolai igazolással vagy az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik az országhatárt. Magyarországon mentesülnek a karantén kötelezettsége alól, Romániába visszatérve a román hatóságok az akkor aktuális járványügyi szabályok alapján esetlegesen karantént rendelhetnek el, ezért célszerű lehet csak az utolsó vizsgát követően visszatérni. Az őket szállító személyek a hozzátartozói minőségük igazolásával ugyanilyen elbírálás alá esnek.

Szerbia: Az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak) és az érettségi behívóval Magyarország felé egyénileg léphetik át az országhatárt, ennek érdekében a szerbiai kijárási korlátozás alól is mentesülnek. Magyarországon az érettségizők mentesülnek a karantén kötelezettsége alól.
A határátlépést érdemes az első vizsgájuk előtti napra időzíteni és csak az utolsó vizsgájukat követően visszatérni Szerbiába, ekkor ugyanis az akkor aktuális járványügyi szabályok alapján a szerb hatóságok esetlegesen házi karantént rendelhetnek el.


ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra