Véget ért a „Trianon 100 éve” című országos és határon túli magyar nyelvű középiskolák diákjainak történelmi vetélkedője

2020. június 30-án rendezték meg Budapesten a „Trianon 100 éve" című, a magyarországi és határon túli magyar tanítási nyelvű középiskolák diákjai számára szervezett történelmi vetélkedő döntőjét, amelyben 15 tanuló mérte össze a tudását. A vetélkedőt az Oktatási Hivatal hirdette meg a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban (Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) működő, érettségi vizsgára felkészítő középiskolák 9–12. évfolyamos tanulói részére.

A vetélkedő célja a Magyarországra mért 1920-as trianoni békefeltételek bemutatása, a békeszerződéshez kapcsolódó események és következményeik széles körű megismertetése volt, valamint a több szempontú, elemző megközelítés beemelése a 14–18 évesek gondolkodásába. A vetélkedőn irodalmi, történelmi ismeretterjesztő szövegek, illetve térképek és elemzések ismeretére épülő szituációs feladatok megoldásában mérték össze tudásukat a résztvevők. A versenyen szerzett ismeretek segítik a nemzeti öntudat kialakítását, erősítik a nemzeti összetartozás érzését. A háromfordulós történelmi vetélkedő első online fordulójának tesztfeladatait 1168 tanuló oldotta meg sikeresen, közülük 24-en határon túli iskolából jelentkeztek. Az elért pontszámok alapján a második – szintén online – fordulóba a zsűri döntése alapján 187-en jutottak tovább, közülük 8 diák volt határon túli versenyző. A budapesti döntőbe 15 tanuló jutott be, köztük 1 határon túli versenyző.

A magyarországi versenyzők Békéscsaba, Budapest, Dunaújváros, Eger, Győr, Pécs, Sopron, Tata középiskoláiból, a határon túli versenyző a szlovákiai Dunaszerdahelyről érkezett. A vetélkedő országosan ismert szaktekintélyeket felsorakoztató, 5 fős versenybizottsága változatos, mozgalmas, interaktív feladatsorral várta a résztvevőket.

 

A zsűri tagjai voltak:

Ablonczy Balázs (a zsűri elnöke) történész, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. 2004-ben történettudományból szerzett doktori címet. Tanított és kutatott Londonban, Párizsban, Berlinben és az egyesült államokbeli Bloomingtonban. 2011 és 2015 között a Párizsi Magyar Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetője.

Dr. Gloviczki Zoltán (a zsűri társelnöke), az Oktatási Hivatal elnöke, egyetemi docens, latin nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, a nyelvtudományok doktora.

Ötvös Zoltán Ernő, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium középiskolai tanára, a Budapest Főváros II. kerületi Polgármesteri Hivatal Intézményirányítási Osztályának osztályvezetője.

Száray Miklós földrajz–történelem szakos középiskolai vezetőtanár. 1997 szeptembere óta részt vesz az OKTV Bizottság munkájában. 1998 szeptemberétől a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára volt, valamint az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégiumban is tanított.

Borhegyi Péter, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium középiskolai vezetőtanára, az „újgenerációs" középiskolai történelemtankönyvek egyik szerzője.

Megtisztelte a vetélkedő döntőjét jelenlétével dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese.

Az esemény vendége volt Wettstein János, annak a diplomatának az azonos nevű unokaöccse, aki az 1920-as magyar békeküldöttség tagjaként annak „hivatalos naplóját" vezette. Emléktárgyak bemutatásával kiegészített, lebilincselő előadása gazdagította a programot.

 

 

A rendkívül szoros verseny első 6 helyezése az alábbiak szerint alakult:

 • 1. helyezett: Urbán Soma (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, Dunaújváros)
 • 2. helyezett: Gál Szabolcs (Egri Dobó István Gimnázium, Eger)
 • 3. helyezett: Bereznai István (Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Dunaszerdahely)
 • 4. helyezett: Molnár Lilla Júlia (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest)
 • 5. helyezett: Jánoska Gergely (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest)
 • 6. helyezett: Soós Márton (Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, Pécs)

A verseny további résztvevői is kiváló teljesítményt nyújtottak:

 • Cselikovics János (Budapesti Osztrák Iskola Osztrák Felsőreál Gimnázium, Budapest)
 • Domokos Krisztián (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba)
 • Keresztes Anna (Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma, Sopron)
 • Koncz Zsombor (Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, Győr)
 • Kovács Benedek (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest)
 • Nagy Zsófia Lilla (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest)
 • Szombati Ákos (Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Általános Iskolája, Óvodája és Művészeti Iskolája, Pécs)
 • Tóth Tamara Hanna (Tatai Református Gimnázium, Tata)
 • Wéber János Theodor (Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, Pécs)

Minden résztvevőnek gratulálunk a kiváló eredményhez!

A versenyfelhívás itt érhető el.

Nyomtatás