Hatalmas hazai siker a Fiatal Tudósok Európai Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjét az idén szeptember 13-18. között rendezték meg Hollandiában. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által a 2021/2022. évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

 

-       Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: Kovács Viktória, Tóth Regina)

-       Rusty (pályázó: Kovács Nóra Anna)

-       UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: Barna Benedek László)

 

A Leideni Egyetem szervezésében lezajlott döntőn - a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén - 35 országból 132 projekt versenyzett egymással. A kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vettek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakította ki a végleges sorrendet.

 

Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el projektjével, mely egy a fehérjék jelölésére szolgáló orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés.  A fehérjét az UV LED megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre rajta, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

 

A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat Kovács Nóra Anna, a kolozsvári magyar János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek.

 

A magyar delegációt Ivánka Gábor, a magyar Ifjúsági Verseny bírálóbizottsági tagja, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának elnöke vezette.

 

 

A Belügyminisztérium és az Oktatási Hivatal gratulál az elért eredményekhez.

Nyomtatás