Május 20-ig tart az óvodai beiratkozás

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre.

A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie. Az Oktatási Hivatal (OH) levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők figyelmét a határidőkre, tudnivalókra.
A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok az OH honlapján itt érhetők el. Adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.
A bölcsődék legkésőbb 2023. április 15-éig jelezték az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek – a jogszabályban meghatározott esetben – további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ekkor nincs szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt, hogy a szülők egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

Ha a gyermek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap az OH honlapján itt érhető el, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

Nyomtatás

CÍMKÉK

beiratkozás, óvoda