Tájékoztató az új Tisztaszoftver programról

Ezúton tájékoztatjuk a pedagógus kollégákat, hogy a www.oktatas.hu / KIR Hivatali ügyek oldalon / Microsoft szoftvertermékek pedagógusok és MTA tagok részére internetes oldalon elérhetővé váltak az új „Tisztaszoftver program" keretében letölthető Microsoft szoftvertermékek.

Az oldal célja, hogy a magyarországi köznevelési intézményekben pedagógusként foglalkoztatott kollégák és a Magyar Tudományos Akadémia tagjai számára megkönnyítse a Magyar Állam és a Microsoft Magyarország között 2012 őszén létrejött együttműködés keretében ingyenesen igénybe vehető szoftverek beszerzését.

Fontos változás a korábbi „Tisztaszoftver programban" alkalmazott eljárásokhoz képest, hogy az új program keretében a köznevelés információs rendszerében (KIR) nyilvántartott pedagógus adatok alapján történik meg a pedagógusok azonosítása, ezen kívül további igénylési adatokat már nem szükséges megadni, a szoftvertermékek az oldalról közvetlenül letölthetővé válnak, azok telepítés után azonnal használhatóak.

A szoftvertermékek letöltéséhez a fenti oldalon először meg kell adni a pedagógus egyes személyes adatait, hogy a rendszer azonosíthassa a felhasználót. Az űrlap tetején a „Pedagógus vagyok" és az „MTA-tag vagyok" lehetőségek közül lehet választani. A felületen alapértelmezettként a pedagógus felület jelenik meg.

Az adatok megadása után az Azonosítás gomb megnyomásával a rendszer az adatokat összehasonlítja a KIR által nyilvántartott adatokkal, és sikeres azonosítás után továbblép a szoftverletöltő felületre. Amennyiben az azonosítás nem sikerül, úgy az alkalmazás hibaüzenettel visszalép az űrlapra. Hiba esetén tanácsos az adatok megfelelőségét ellenőrizni a KIR Személyi nyilvántartásában, és eltérés esetén módosítani azokat.

Az azonosítás után az oldalon elérhető alkalmazások a következők:

  • Office 2010 Professional Plus 32 bit
  • Office 2010 Professional Plus 64 bit
  • Windows 7 Pro 32 bit magyar
  • Windows 7 Pro 64 bit magyar
  • Windows 8 Pro 32 bit magyar
  • Windows 8 Pro 64 bit magyar

Az alkalmazások 32 és 64 bites verzióban egyaránt elérhetőek, de a 64 bites rendszerek csak 64 bites Windows példánnyal használhatóak.

A szoftverek letöltést követően egyből installálhatók, csak a DVD képfájlt szükséges kiírni egy üres DVD adathordozóra. Virtuális DVD olvasó programmal történő megnyitás esetén még erre sincsen szükség: az alkalmazások azonnal telepíthetőek.

Fontos kiemelnünk, hogy a „Tisztaszoftver program" semmilyen vonatkozásában nem képezi részét a köznevelés információs rendszerének (KIR). A programról és a letölthető szoftverekről bővebb tájékoztatást a program hivatalos oldalán találhat: tisztaszoftver.hu

Kérjük, hogy mielőtt használatba veszi a letöltött szoftvereket, mindenképpen tájékozódjon a felhasználási lehetőségekről!

Nyomtatás