Hogyan lehetne hatékonyabb a középiskolai nyelvoktatás?

Az Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozó tanulságai

A vállalatok funkcionálisabb nyelvoktatást szeretnének, a tanárok pedig a diákok motiválásában várnak segítséget. A törekvésekkel a szaktárca egyetért, és nem szándékozik a diplomához kapcsolódó nyelvvizsga-követelményeken könnyíteni. Ezekkel a tanulságokkal zárult a nyelvtanárok, középiskolás diákok, valamint a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői részvételével 2013. október 16-án rendezett Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozó a Parlamentben.

Magyarország versenyképessége szempontjából kiemelt fontosságú a munkavállalók idegennyelv-tudása, ám a magyarok körében az idegen nyelvek ismerete európai összehasonlításban igen gyenge: a lakosságnak alig több mint 30 százaléka beszél az anyanyelvén kívül legalább egy másik nyelvet.

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 2011 tavaszán indította el idegennyelv-tanulást ösztönző kezdeményezésként a Nyelvi Nagykövet Programot (Language Ambassador Program). Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását is élvező program során az AmCham tagvállalatainak önkéntesei, az ún. nyelvi nagykövetek (Language Ambassadors) egy-egy középiskolai nyelvórán vagy osztályfőnöki órán tartanak motivációs beszélgetést arról, hogy az idegen nyelv ismerete mennyiben járult hozzá saját karrierjük építéséhez. Budapesten és vidéken eddig összesen 40 iskolában 210 órát látogatott meg közel 50 vállalat 126 nyelvi nagykövete, így hozzávetőlegesen 3800 diákot sikerült elérni.

nyelvi_nagykovet_prog2

A Parlamentben rendezett Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozó fő célja az volt, hogy a valóban piac- és versenyképes nyelvoktatás megteremtése érdekében párbeszédet kezdeményezzen az érintett felek között. Több mint száz nyelvtanár, ugyanennyi középiskolás diák, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a magyarországi AmCham képviselői közösen vitatták meg a középiskolai nyelvoktatás hatékonyabbá tételének kérdéseit. A vállalatok funkcionálisabb nyelvoktatást szeretnének, a tanárok pedig a diákok motiválásában várnak segítséget. A törekvésekkel a szaktárca egyetért. Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára beszédében kifejtette, hogy mindenképpen szükséges a nyelvoktatásban a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetni a gazdasági szereplők igényeire. Azt is leszögezte, hogy a kormány a híresztelésekkel ellentétben nem szándékozik egyszerűsíteni, könnyíteni a diploma megszerzéséhez kapcsolódó nyelvvizsga követelményeket.

„Nem csak lehetőség, hanem kötelesség, hogy az idegennyelvtudás által nagykövetei legyünk az országnak. Egy külföldivel való találkozáskor ily módon mi is segíthetjük az országról alkotott pozitív képet és ezzel is segíthetjük Magyarország versenyképességét” – mondta el köszöntőjében Benkő Vilmos, az AmCham elnöke.

A Nyelvi Nagykövet Programba további középiskolák jelentkezését várják. Jelentkezni a nyelvinagykovet@amcham.hu e-mail címen lehet.

További információk: www.amcham.hu

nyelvi_nagykovet_program1

Nyomtatás