„Határtalanul!” program – tájékoztató napok

Az Oktatási Hivatal (OH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából országos rendezvénysorozatot szervezett a pedagógiai oktatási központok (POK) bevonásával a „Határtalanul!" program népszerűsítése céljából. A tájékoztató napok keretében a résztvevők egyrészt a 2018/2019-es tanévre tervezett, a program népszerűsítését segítő változásokról kaptak tájékoztatást, másrészt a pályázást megkönnyítő információkkal gazdagodtak. Az elhangzott előadások nagyban hozzájárultak a pályázó köznevelési intézmények számának növeléséhez is.

A 2018. márciustól májusig tartó időszakban országos szinten 21 rendezvényt tartottak 19 megyében (Pest megyében két helyszínen is) és Budapesten. A rendezvénysorozaton helyszínenként 100 fő vett részt.

A „Határtalanul!" tájékoztató napok helyszínei az alábbiak voltak: Békéscsaba, Budapest, Vác, Debrecen, Eger, Győr, Tatabánya, Kaposvár, Szekszárd, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Balassagyarmat, Kiskőrös, Szeged, Székesfehérvár, Veszprém, Szolnok, Cegléd, Zalaegerszeg, Szombathely.

A tájékoztató napokon a nevelési-oktatási intézmények vezetőin, pedagógusain kívül a legtöbb helyszínen szaktanácsadók és a köznevelési intézményfenntartók képviselői is részt vettek.

A főbb változások között bemutatták a köznevelés információs rendszere (KIR) tanulói nyilvántartásának fejlesztését, amelynek segítségével a köznevelési intézmények maguk tudják majd a „Határtalanul!" programhoz kapcsolódó adataikat bejelenteni. Rendkívül hasznos volt az EMMI képviselőjének részletes tájékoztatója a program eddigi, számszerűsített eredményeiről, mint ahogyan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársának a pályázásról szóló, kedvcsináló előadása is. Az előadások után a résztvevők kérdéseket tehettek fel a pályázatok benyújtásával és megvalósításával kapcsolatban.

A rendezvénysorozaton a programban részt vevő, a korábbi években sikeresen pályázó intézmények pedagógusai is megoszthatták élményeiket a hallgatósággal egy-egy jó gyakorlat bemutatásával. Az előadók mindannyian többszörös, gyakorlott pályázók, így az Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára, Délvidékre szervezett kirándulások útvonalainak megtervezéséhez is hasznos tanácsokkal látták el a résztvevőket. A pedagógusok magával ragadó élménybeszámolói lelkesítően hatottak azokra is, akik még nem pályáztak a programban.

Nyomtatás