Drogprevenciós szakmai fórumsorozat

Az Oktatási Hivatal (OH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2017–2018-as évekre vonatkozó szakpolitikai programjában előírtaknak megfelelően a pedagógiai oktatási központok (POK) bevonásával a 2018. márciustól májusig tartó időszakban drogprevenciós szakmai fórumokat szervezett az ország 21 helyszínén. A fórumsorozaton helyszínenként 100 meghívott pedagógus vett részt.

A rendezvények helyszínei az alábbiak voltak: Salgótarján, Kaposvár, Szekszárd, Békéscsaba, Budapest, Eger, Székesfehérvár, Győr, Kiskőrös, Miskolc, Érd, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Cegléd, Szolnok.

A szakmai fórumokon a nevelési-oktatási intézmények vezetőin, pedagógusain kívül a legtöbb helyszínen szaktanácsadók, a köznevelési intézményfenntartók képviselői, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársai, a járási kormányhivatalok képviselői, a család- és gyermekjóléti szolgálatok munkatársai, a védőnők képviselői, a megyei és települési kábítószerügyi egyeztető fórumok (KEF) képviselői, valamint a prevencióval és rehabilitációval foglalkozó civil szervezetek munkatársai vettek részt.

Az egyenként ötórás rendezvényeken a minisztérium képviselőinek a kábítószer-megelőzést célzó és egészségnevelési témájú előadásai mellett bemutatkoztak a városi KEF-ek előadói is, a drogprevenciós területen dolgozó társadalmi szervezetek szakemberei pedig szakmai segítséget nyújtottak a résztvevőknek. Minden konferencia-helyszínen egy-egy köznevelési intézmény is ismertette a drogprevenció terén elért eredményeit, beszámolt tapasztalatairól és nehézségeiről. A résztvevők a fórumokon feltehették kérdéseiket a megjelent szakembereknek, tanácsot, segítséget kérhettek problémáik megoldásához, információt cserélhettek, és megismerkedhettek azokkal a szakemberekkel, akik az adott településen, megyében a kábítószeres problémákkal foglalkoznak.

Elérhető előadások: