Hivatali köntös helyett futómezben az Oktatási Hivatal

Két csapatot is indít az október 7-i Budapest Maratonon az Oktatási Hivatal, amelynek munkatársai a Bátor Tábor Alapítványt támogatják futásukkal - a közszférában elsőként.

"Fontos, hogy egy államigazgatási szerv ne elzárkózzon, hanem megmutassa magát a társadalmi eseményeken is" - jegyezte meg dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet a közszférában elsőként csatlakozott Magyarország legnagyobb jótékonysági futóakciójához. Az október 7-én rajtoló Budapest Maratonon a Hivatal a Bátor Tábor Alapítvány támogatására vállalkozó „Élménykülönítményben" két csapatot is állít. Az OH munkatársai nem először vesznek részt jótékonysági programban.

„A Bátor Tábor Alapítvány hívta fel a figyelmünket erre a futóversenyhez kapcsolódó jótékonysági akcióra, amelyről elmondták: az elmúlt években egyre szélesedett az őket támogató résztvevők köre" – mesél a csatlakozás ötletének megszületéséről dr. Princzinger Péter, majd hozzáteszi: a közszféra szereplőit eddig nem sok sikerrel tudta megszólítani az Alapítvány, az OH csatlakozásával azonban egy újabb közegben válhat ismertté a Bátor Tábor neve. „A Hivatal partnereinek is küldtünk egy felhívást e-mailben, arra biztatva őket, hogy ők is járuljanak hozzá a jótékonysági akcióhoz. A felhívás sikeres volt, a kétszázezer forintos minimum összeg rendelkezésre állt, hogy elindíthassunk egy csapatot" – mondja az elnök, aki maga is vállalta a futást az október eleji programon. Mellette az OH-Sokk nevű csapatban fut még Stéger Csilla, a Felsőoktatási Főosztály vezetője, valamint Buczkó Balázs, Sáli Nikoletta és Pádár Miklós referensek.

A Hivatalban olyannyira népszerűvé vált a kezdeményezés, hogy „rOHam" néven még egy váltó összeállt. A második csapat indulásáért pedig újabb gyűjtőakció kezdődött: az ún. „gardróbürítés" keretében az OH munkatársai által felajánlott ruhákból ötszáz forintos egységáron válogathattak az érdeklődők, akik végül összesen 53 ezer forinttal segítették a csapat nevezését, és ezen keresztül a Bátor Tábor Alapítványt, amelynek fő tevékenysége a daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás táboroztatása.

„Az együttműködés kölcsönösen előnyös: amellett, hogy az Alapítvány adományt gyűjt, a futás sikeréhez is hozzájárul: rengeteg embert mozgat meg, hiszen sok százan kizárólag miattuk mennek el futni az Élménykülönítmény tagjaiként. Így nemcsak a Bátor Tábort, de magát a sportot, a mozgásgazdag életmódot is népszerűsítik" - sorolja a kezdeményezés közvetett hatásait az elnök, aki úgy véli, ezzel azt is megmutathatják: a közigazgatás nem feltétlenül szürke, unalmas és szigorú világ, az ott dolgozó munkatársak semmiben sem különböznek az október 7-ei maraton többi futójától.

„Megpróbáljuk a világ felé demonstrálni, hogy az Oktatási Hivatal ugyanolyan nyitott, minőségorientált szervezet, mint bármely társadalmi szervezet vagy gazdasági társaság. Olyan „nagyüzem", ahol az ügyfelek részére szolgáltatást nyújtanak. Ezért neveztük be például az Országos Kompetenciamérést a Magyar Termék Nagydíjra, és ezért is indulunk a futáson. Fontos, hogy egy államigazgatási szerv ne elzárkózó, arisztokratikus pózt vegyen fel, hanem megmutassa magát a szélesebb értelemben vett társadalomban" – hangsúlyozza dr. Princzinger Péter.

A Hivatal egyébként nem először vesz részt jótékonysági munkában: a Down Alapítvány lakóotthonában például nemcsak látogatást tettek, de 2011 decemberében karácsonyi vásárt is szerveztek a lakók által készített kézműves portékákból. Bár a futáson tíz hivatali munkatárs rója a kilométereket, többen a helyszínen szurkolnak majd, és frissítőkkel segítik a kollégákat.