Megrendezték a III. Országos Szaktanácsadói Konferenciát

 

Harmadszor rendezte meg az Oktatási Hivatal (OH) az Országos Szaktanácsadói Konferenciát. A február 8-ai rendezvény helyszíne az ELTE Lágymányosi Campusának Gömb aulája volt, ahol az ország különböző pontjain dolgozó szaktanácsadók gyűltek össze, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, és meghallgathassák a legújabb információkat.

DSC_honlap plusz.JPG

A konferencián elsőként az OH elnöke, dr. Gloviczki Zoltán nyitó gondolatait hallhatták a jelenlévők. Az elnök kiemelte, hogy az iskolákban végzett munka eredménye mindig a jövőben mutatkozik meg, továbbá beszélt a szaktanácsadás fejlődéséről, változásáról és jelentőségéről is. Ezután Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes az országos pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról és a szaktanácsadói munka tapasztalatairól számolt be. Előadásából kiderült, hogy a szaktanácsadás rendszere dinamikusan növekszik, az intézményvezetők látják a célzott szakmai segítség előnyeit. A következő előadó Pap Judit, a Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának osztályvezetője volt, aki gyorsjelentést adott a szaktanácsadással kapcsolatos adatokról és a 2018-ban várható feladatokról.

Ezt követően Tari Annamária pszichoanalitikus osztotta meg gondolatait a tanulás hagyományos formáinak változásáról, az asszociatív gondolkodás térnyeréséről, valamint arról a nehézségről, hogy az „offline" szocializálódott pedagógusoknak szót kell érteniük az „online" diákokkal. A konferencia első felének zárásaként dr. Gyarmathy Éva szakpszichológus tartott előadást a sokszínűség, a diverzitás megjelenéséről. Elmondta, hogy az átlagostól való eltérések értéket jelentenek az egyéni és a közös tanulásban is.

Az ebédszünetet követő előadásában Nagy Regina alprojektvezető kifejtette, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a digitális szaktanácsadóknak. Kiemelte: nagyon fontos a digitális kompetencia fejlesztése, a pedagógiai módszertan megújítása és a digitális pedagógia elterjesztése.

Ezt követően átadták a Sulinetwork-díjakat. A 2012-ben alapított díjat azoknak a szakembereknek ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a digitális írástudás pedagógiai-módszertani fejlesztéséhez, illetve az infokommunikációs technológia újszerű oktatási alkalmazásainak elterjesztéséhez. Idén Bognár Amália, dr. Főző Attila László és Novák Károly részesült az elismerésben.

A díjátadó ünnepség után az érdeklődők különböző szaktanácsadói fórumokon vehettek részt, amelyek vezetői később beszámolót tartottak a legfontosabb gondolatokról, üzenetekről.

A konferencián elhangzott: bár sok kihívással kell a szakmának szembenéznie, a visszacsatolásokból is látszik, hogy jó irányba halad a szaktanácsadói rendszer.

A konferencián elhangzott előadások prezentációi:

Országos pedagógiai szakmai szolgáltatások és ezek tapasztalatai
(Brassói Sándor, Oktatási Hivatal, köznevelési elnökhelyettes)

Kihívások és újdonságok a digitális szaktanácsadás területén
(Nagy Regina, Digitális Pedagógiai Módszertani Központ, Digitális Jólét Program alprojektvezető)

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója
(Pap Judit, Oktatási Hivatal, Szakmai Szolgáltatások Osztálya, osztályvezető)

Nyomtatás