Az Európai eTwinning Verseny győztes projektje, az eTwTRAIN

2022 márciusában – úgy mint minden évben - kerültek kihirdetésre az Európai eTwinning Verseny nyertesei. 5 kategóriában 9 nyertes projekt született, 1824 projekt jelentkezett összesen a versenyre, amelyek közül a nemzeti szolgáltató pontok 365 projektet juttattak tovább. Az Oktatási Hivatal keretén belül működő  magyarországi eTwinning nemzeti szolgáltató pont rendkívül büszke a Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárára, Lőrincz Katalinra és nagyszerű diákjaira, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érték el., kategóriájukban elsők lettek.

Az eTwinning program 2005 óta támogatja a pedagógusokat és diákokat abban, hogy Európa országaiból egymásra találjanak tanár kollegák, közösen projekteket hozzanak létre és dolgozzanak a program kínálta kollaboratív felületen.

Az Európai eTwinning Versenyt minden évben megszervezi a Központi Szolgáltató Pont. A versenyen idén a 16-19 éves korosztályban - amelyben tizenegy ország 14 csapata vett részt - egy nemzetközi zsűri döntése alapján első helyezést ért el az eTwTRAIN elnevezésű projekt,. A vonat évéhez igazodva kapta az eTwTRAIN nevet, ahol minden megállóban más témát dolgoztak fel. Az ismerkedési szakasz bőröndcsomagolással kezdődött, majd találgatós játékkal folytatódott. Rögtön ezután digitális oktatásra váltottak a csapatok, ahol flipgrides nemzetközi csoportokban dolgoztak a választott szakmának és érdeklődésnek megfelelően. A Code Week-en is részt vettek és mivel a csapatból ketten is Europeana nagykövetek, képelemzést és Europeana szabadulószobát is készítettek.

Az utolsó két állomást külön részprojektként kezelték: az egyik az Elsewhere, ami inkább mentálisan segített feldolgozni a karantént, kicsit kitörni az egyhangúságból, beszélgetni, alkotni, utazni és megtanulni a wabi-sabival, hogy a tökéletlen is lehet tökéletes. A másik az utópiák tervezése és weboldal szerkesztés a The Giver (Lois Lowry) könyv olvasásával egybekötve.

A projekt magyar bemutatása ezen linken elérhető.

 

Gratulálunk Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárának Lőrincz Katalinnak és nagyszerű diákjainak a csodálatos eredményhez!