„Elsősegélynyújtási ismeretek - A légutat veszélyeztető állapotok és az anaphylaxia” című képzés az Oktatási Hivatal és az Országos Mentőszolgálat szervezésében (március)

A Belügyminisztérium köznevelési és egészségügyi szakterülete a köznevelési intézményekben előforduló allergiás, anaphylaxiás esetekkel összefüggésben a meghirdetésre került jelen képzéssel kívánja segíteni a köznevelési intézményeket a gyermekek biztonságának támogatásában.

Az anaphylaxia egy életveszélyes állapotot előidéző túlérzékenységi reakció. Tünetei a legkülönfélébbek lehetnek, az enyhe bőrpírtól egészen az életveszélyes anaphylaxiás shockig.  Mivel ritka esetben akár súlyos, életveszélyes következményei is lehetnek, létfontosságú az anaphylaxia mielőbbi felismerése és a szükséges lépések gyors megtétele.

A hirtelen fellépő súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) esetén a szükséges intézkedések ismerete életmentő lehet.

Ennek érdekében került sor az Nkt. 25. szakaszának módosítására, amely szerint a köznevelési intézménynek biztosítania kell a fokozott kockázatú allergiás betegséggel diagnosztizált gyermekek, tanulók egészségének megőrzésére fordított fokozott figyelmet.

Amennyiben az intézménybe allergiával élő tanuló jár, akkor szükséges egy pedagógus kijelölése a tanuló támogatására.

A meghirdetésre került elméleti és gyakorlati képzésünk támogatást nyújt azon köznevelési intézmények számára, ahol szükséges megszervezni az allergiával élő gyermekek szükség szerinti napközbeni ellátását. A képzés további célja, hogy a képzést követően a pedagógus megfelelő szakértelemmel biztosíthassa az allergiával élő gyermekek óvodákban, iskolákban történő támogatását.

A képzés célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő résztvevők képesek legyenek az elsősegélynyújtás alapelveinek alkalmazására, helyszíneinek felmérésére és szükséges intézkedések elvégzésére, szakszerű segélykérésre, reakciókészség vizsgálatára, a reakcióképtelen beteg ellátására, légúti idegentest okozta fulladás felismerésére és ellátására, újraélesztés folyamatának elvégzésére, és a heveny túlérzékenységi reakció (anaphylaxia) felismerése és laikus elsősegélynyújtói szinten történő ellátására.

A képzést az Oktatási Hivatal az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben valósítja meg.

A képzés két részből áll:

1.)   Elméleti e-learning képzés: az Országos Mentőszolgálat online képzési felületén. Képzési idő: 4 óra.

2.)   Gyakorlati kontakt képzés: országosan 21 helyszínen. Képzési idő: 4 óra.

Elméleti - E-learning

Az online tananyag egységek elérhetőek az Országos Mentőszolgálat oktatási portálján előzetes regisztrációt követően. A teljes tananyag és a tananyagegységek – „Leckék” – átolvasása, és a hozzájuk tartozó gyakorló tesztek sikeres kitöltése jelenti az e-learning teljesítését. A gyakorlóteszteknél 100%-os helyes válaszadás szükséges, és korlátlan próbálkozás lehetséges.

Gyakorlati képzés

Egyszerű szimulációk és részkészség feladatok formájában kerülnek gyakorlásra az életmentő beavatkozások, illetve lehetőség van a gyakorlati oktatóval a személyes konzultációra.

A gyakorlati képzésen történő részvételnek nem feltétele, de szükséges az elméleti e-learning képzés elvégzése!

Hamarosan minden vármegyében kerülnek képzési alkalmak meghirdetésre!

A 8 órás képzési idejű képzésben való részvétel 8 továbbképzési óraként (nem akkreditált továbbképzés) elszámolható, a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5. § (3) d) pontjának értelmében.

Az elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséről szóló összesített igazolást az Oktatási Hivatal állatja ki, amely az elméleti és gyakorlati képzést követően elektronikusan kerül megküldésre a regisztráció során megadott e-mailcímre.

Az elméleti e-learning képzéssel kapcsolatban tájékoztatót az Országos Mentőszolgálat küld elektronikusan minden képzésre regisztrált részére.

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdése merül fel kérjük, hogy írásban jelezze az elsosegelynyujtas@oh.gov.hu címen.

Az alábbi elektronikus adatlap kitöltésével tud (együttesen) az elméleti és gyakorlati képzésünkre jelentkezni.


Adatkezelési tájékoztató>>

Jelentkező neve : *
(amelyre a képzés elvégzéséről szóló igazolás kiállításra kerül)
Jelentkező születési neve: *
Jelentkező születési ország: *
Jelentkező születési helye: *
Jelentkező születési ideje : *
(év, hónap, nap)
Jelentkező anyja neve: *
Jelentkező telefonos elérhetősége (mobil): *
E-mail-cím : *
(amellyel a képzésre bejelentkezik és amelyet napi rendszerességgel olvas)
Munkahely neve: *
Köznevelési intézmény esetében OM azonosító: *
Munkahely megye: *
Munkahely címe: *
Munkahely e-mail-címe: *
Legmagasabb iskolai végzettsége : *
Kérjük válasszon az alábbiak közül: *
Képzések időpontja és helyszíne (időrendi sorrendben)
 - 30 / 30 fő (betelt)
 - 30 / 30 fő (betelt)
 - 30 / 30 fő (betelt)
 - 30 / 30 fő (betelt)
 - 30 / 30 fő (betelt)
 - 30 / 30 fő (betelt)
Az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismertem és tudomásul vettem a személyes adataimnak az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerinti kezeléséhez hozzájárulok: *

A kötelezően kitöltendő mezőket csillag (*) jelöli!

Az Oktatási Hivatal tiszteletben tartja és megóvja az Ön személyes adatait. Az Ön által megadott adatokat az adatvédelmi törvénynek megfelelően bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át, és azokat csak saját céljainkra használjuk fel.