Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR)

 

A Magyar Képesítési Keretrendszer a közoktatás és szakképzés, illetve a felsőoktatás területein megszerezhető képesítéseket foglalja egy egységes és átlátható rendszerbe.

Az MKKR, követve az EKKR struktúráját, szintén nyolc szintet tartalmaz. Az Európai Képesítési Keretrendszer által a szintleírásoknál kezdetben használt jellemzők (deszkriptorok): tudás, képesség, kompetencia (a 2017. májusi Tanács találkozón elfogadott újabb ajánlásnak megfelelően már tudás, képesség, felelősség és autonómia) helyett az alábbi 4 jellemző alapján fogalmazza meg a képesítési szintek állításait: tudás, képesség, attitűd, felelősség és autonómia.

Az alábbi animációs rövidfilm tömören vázolja a Magyar Képesítési Keretrendszer céljait, bemutatja annak felépítését és szemlélteti hogyan kapcsolódik az EKKR-hez.

A 2015-ben angol nyelven megjelent jelentés (Referencing and Self-certification Report of the Hungarian Qualifications Framework to the EQF and to the QF-EHEA) részletesen beszámol az Európai Képesítési Keretrendszernek (EKKR) történt megfeleltetési folyamat feladatairól és eredményeiről.

 


Az MKKR fő céljai, várható eredményeiAz MKKR kidolgozásának története és eredményeiLetölthető anyagokNyomtatás