Európai képességek, kompetenciák, és foglalkozások egységes osztályozási rendszere (ESCO)

« előző oldal

IV. ESCO verziók

Az ESCO v0-t 2013. októberében mutatták be. Ez a verzió az EURES besorolásra épül, de magában foglalja a szektorokon átívelő készségek és kompetenciák kiterjesztett szemantikai struktúráját.

Az ESCO v0.1 2015-ös közzététele már magában foglalta a következő szektorok felülvizsgálatát: mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, vendéglátás és turizmus, állatorvosi tevékenységek.

Az ESCO v0.2 közzététele 2015. vége és az ágazati referencia csoportok felülvizsgálati eredményeit is tartalmazta.

Az ESCO v1 a tervek szerint 2017-től lesz működőképes. Az ágazati referencia csoportok teljes körű felülvizsgálatának eredményeit felhasználva az ESCO v0-val összehasonlítva szinte mindenben megváltozik. A foglalkozásokat, a készségeket és a kompetenciákat hierarchikusan rendezik el.
A képesítések pillérbe lesznek beépítve a nemzeti szinten kiadott, de európai szinten szabályozott képesítések, azok a nemzetközi képesítések, bizonyítványok és licencek, amelyek ágazatokhoz kapcsolódnak, valamint azok a képesítések, amelyek az európai munkaerőpiacon lényegesek.
A nemzeti képesítési keretrendszerek, amelyek az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) keretében jöttek létre, egyesítésre kerülnek az ESCO-ban.

A foglalkozás típus leírása minden egyes foglalkozás esetén tartalmazza a következőket: szükséges tudás, készségek és kompetenciák; opcionális tudás, készségek és kompetenciák; a képesítések relevanciája az európai munkaerő piacon.

Nyomtatás
« előző oldal