Könyvet a szórványba!

Egy új, országos mozgalom könyveket juttat a Kárpát-medencében szórványban élő magyar családoknak. Magánszemélyek és iskolák segítségét is várják a gyűjtéshez és a szállításhoz.

Az idegen nyelvi környezetben élő magyar emberek anyanyelve és kultúrája veszélyben van, beszélt és írott-olvasott anyanyelvük színvonala is meggyengülhet. Ezen kíván segíteni a Könyvet a szórványba! mozgalom, amely a helyi igényeknek megfelelően célzottan juttatja el a már az anyaországban érdeklődési körönként (pl. meséskönyv, szépirodalmi, ifjúsági, történelmi, neveléssel kapcsolatos, ismeretterjesztő, természettudományos, számítástechnikai, kertészeti, vallási stb.) gyűjtött-válogatott könyveket.

A gyűjtésben és a kiszállításban magánszemélyek, turisták és szervezetek is részt vesznek, újak bekapcsolódását is várják. A kinti elosztásban a helyi értelmiségiek, tanárok, lelkészek szerepe döntő, hiszen ők napi munkájuk révén ismerik a szórványban élő családokat vagy a kollégiumokban lakó, sokszor távoli falvakból érkező tanulókat – így érdeklődésüknek megfelelő kis kollekciókat állítanak össze számukra.

Sok iskolának, tanárnak van kapcsolata külhoni magyarokkal, sokan a határon túlról telepedtek át; a „Határtalanul!" program révén pedig számtalan újabb osztály, iskola utazik a határon túlra, így számos intézményi és személyes barátság is szövődik – ezek szintén segíthetnek az irodalom és az olvasási kultúra terjesztésében.

Mivel meséskönyvekre van a legnagyobb igény, elsősorban azok gyűjtését, felajánlását kérik. Ha bekapcsolódna a könyvterjesztésbe, írjon a konyvetaszorvanyba@gmail.com címre.

További információ a mozgalom honlapján és Facebook-oldalán érhető el.