Folytatódott az e-ügyintézés fejlesztése az Oktatási Hivatalban

Az Oktatási Hivatal (OH) bővítette az elektronikus ügyintézési lehetőségeket: gyorsabban, könnyebben lehet a nemzetközi ifjúsági kedvezményre jogosító EYCA-kártyát igényelni, és egyszerűbben elérhetők a munkáltatói dokumentumok, szerződések, illetve határozatok, továbbá könnyebbé vált a meghatalmazások kezelése a felsőoktatási felvételi eljárásban. A fejlesztés az Oktatási Hivatal ügyintézési térbe integrálása elnevezésű, KÖFOP-1.2.2-VEKOP-18-2018-00003 azonosítószámú projektben, az Európai Unió 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg 2017. január 2. és 2019. december 31. között.

Az OH négy célt tűzött ki a projekt megvalósítása során:

  • elektronikus befizetés kialakítását, hogy az ügyfelek bizonyos ügyeket elektronikusan is elindíthassanak, és a kapcsolódó díjat online is befizethessék;
  • biztonságos kézbesítési szolgáltatások bevezetését, hogy elektronikusan tarthassa a kapcsolatot munkavállalóival és ügyfeleivel;
  • csatlakozást a Rendelkezési Nyilvántartáshoz, hogy biztosítsa ügyfeleinek az elektronikus meghatalmazás lehetőségét, valamint figyelembe vehesse az állampolgárok Ügyfélkapun keresztül megadott általános rendelkezéseit;
  • csatlakozást az Összerendelési Nyilvántartáshoz, hogy lekérdezhesse ügyfelei közhiteles személyes adatait a társhatóságok adatbázisából a hatékonyabb ügyintézés érdekében.

A projektben létrehozott Oktatási Fizetési Portálnak köszönhetően a nemzetközi ifjúsági kedvezményre jogosító EYCA-kártya igénylése, a tájékoztatás és a díjfizetés elektronikusan valósul meg, ezzel az ügyintézési idő harmadával csökkent. Emellett az Oktatási Fizetési Portálon az ügyfelek a Magyar Állami Ösztöndíj Nyilvántartó Rendszerbe küldött kérelmek illetékét is online, bankkártyával fizethetik be.

A projekt további eredménye, hogy az OH képes elektronikusan hitelesített dokumentumokat küldeni és fogadni, ami hatékonyabb és gyorsabb kapcsolattartást biztosít a munkavállalókkal, valamint a cégkapun keresztül a partnerekkel. Mindez kiváltja a szerződések, határozatok, egyéb dokumentumok személyes vagy postai ügyintézését.

A Rendelkezési Nyilvántartáshoz való csatlakozással az ügyfelek online is létrehozhatnak a felsőoktatási felvételi eljáráshoz kapcsolódó meghatalmazást, és adataik ennek megfelelően hozzáférhetővé válnak az elektronikus ügyintézés során.

Megvalósult az Összerendelési Nyilvántartáshoz való csatlakozás is, így az OH a társhatóságoktól veszi át az ügyfelek közhiteles személyes adatait, amivel ugyancsak rövidül az ügyintézési idő.

Nyomtatás

CÍMKÉK

köfop122, vekop18