Gyorsabb ügyintézés – hatékonyabb működés: szintet lépett az Oktatási Hivatal

 

 

 

A középfokú felvételi eljárásban a tanév megfelelő időszakában online lehet majd jelentkezni a központi írásbeli vizsgákra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, és elektronikusan kérelmezhető a tankötelezettség megkezdésének halasztása. A magyar állami ösztöndíjas képzésen tanuló, illetve végzett felsőoktatási hallgatók szintén online intézhetik az ösztöndíjas kötelezettségükkel kapcsolatos kérelmezési ügyeiket. Október 3-ától pedig bárki betekinthet az oktatási nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adataiba.

A digitalizáció térnyerése, az információs társadalom kiépülése elengedhetetlenné teszi az elektronikus közigazgatás folyamatos fejlesztését. Ezt a célt szolgálta az Oktatási Hivatal KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2020-00059 azonosítószámú, az „Oktatási Nyilvántartás továbbfejlesztése” című projektje is. Több meghatározó fejlesztés valósult meg az elmúlt csaknem két évben, számos oktatási ügyet egyszerűbben, gyorsabban, idő- és költségkímélő módon intézhetnek Magyarország polgárai.

A tanév rendjéhez igazodva online lehet majd jelentkezni a középfokú felvételi eljárásban a központi írásbeli vizsgákra, majd a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba. A tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők elektronikusan jelentkezhetnek az érettségi vizsgára a kormányhivatalokban. Elektronikusan kérelmezhető az egyéni tanulói munkarend, a tankötelezettség megkezdésének halasztása, illetve 6 éves kor előtti megkezdése. A szülők online nyújthatják be az óvoda- és tankötelezettség külföldi teljesítésével kapcsolatos bejelentést. Az állami ösztöndíjas képzésen tanuló, illetve végzett felsőoktatási hallgatók online felületen követhetik a magyar állami ösztöndíjas egyenlegüket, és elektronikusan nyújthatnak be kérelmeket kötelezettségükkel kapcsolatban. A projekt eredményei között szerepel a tankönyvek akkreditációjával és a pedagógus-továbbképzések indításával kapcsolatos engedélyezési eljárások megújítása, elektronizálása is.

Az állampolgárok betekintést nyerhetnek az oktatási nyilvántartásokban szereplő legfontosabb adataikba. Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás megjeleníti az oktatási életút jogviszony-, bizonyítvány- és oklevélelemeit, és a felhasználók elektronikus űrlapok használatával küldhetnek visszajelzéseket ezekkel kapcsolatban. A felületen - ügyintézői közreműködés nélkül – igazolást állíthatnak elő oktatási azonosítójukról, diákigazolványaikról. Valamennyi eljárás indítható a magyarorszag.hu weboldalon elérhető szolgáltatások körében október 3-ától. Az Oktatási Hivatal YouTube-csatornáján elérhető animációs kisfilmek segítséget nyújtanak az új ügyintézési módok használatában.

A fejlesztések több százezer ügyfélnek kínálnak egyszerűbb, korszerűbb és környezetbarát ügyintézési lehetőséget, emellett hozzájárulnak a hivatali folyamatok automatizálásához, az ügyintézői terhek csökkentéséhez is. A projekt keretében megkezdett átfogó szervezetfejlesztési tevékenység pedig megalapozza az eredményes szemléletváltást, és erősíti az Oktatási Hivatal hatékony, ügyfélközpontú működését.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2020-00059 azonosítószámú, az „Oktatási Nyilvántartás továbbfejlesztése” című kiemelt projekt az Európai Unió 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg, és 2022. szeptember 30-án zárul.

Nyomtatás