Gyakran ismételt kérdések

« előző oldal
következő oldal »

III. Visszafizetési kötelezettségem keletkezett, milyen lehetőségeim vannak?

Visszafizetési kötelezettség – ha megszűnt a képzés, vagy határidőre nem történt meg az oklevélszerzés – az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-ra keletkezik. A kötelezettséget megállapító határozatot postai úton küldi meg a Hivatal.

A megállapított visszatérítési kötelezettséget az esedékesség napjáig kell megfizetni az Oktatási Hivatal Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00282637-30000003 számú ösztöndíj visszafizetési célelszámolási számlájára. Külföldi bankból történő utalás esetén: IBAN: HU65 1003 2000 0028 2637 3000 0003, SWIFT: MANEHUHB, SEPA-utalás esetén: HUSTHUB.

A megjegyzés rovatba a befizetés egyértelmű azonosítása érdekében kérjük, tüntesse fel a nevét és a kötelezettséget megállapító határozat iktatószámát. Az esedékesség napja a határozat jogerőre emelkedését követő harmincadik nap.

Amennyiben közlemény rovatból hiányoznak az azonosító adatok, illetőleg az ösztöndíjas hallgató nem azonosítható a rendelkezésre álló adatok alapján, a befizetett összeg visszautalásra kerül a befizető részére.

A határozat ellen a postai átvételt követő 15 napon belül fellebbezés nyújtható be ellene (ha az iratban hibás adat szerepel, vagy jogsértő a tartalma), illetve szintén az átvételt követő 45 napon belül kérelmet lehet benyújtani a következő jogcímeken:

  • a.) visszafizetési kötelezettség kiváltása hazai munkaviszony fenntartásával;
  • b.) egyéb jogcímen történő mentesülés (ha a hallgató a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni);
  • c.) részletfizetés (melynek futamideje ötmillió forint alatti összeg esetén legfeljebb tíz évre szóló, ötmillió forint feletti összeg esetén legfeljebb tizenöt évre szóló lehet).

(További információkat a Részletes válaszokban találhat.)

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »