Gyakran ismételt kérdések

« előző oldal
következő oldal »

II. Hallgatói jogviszonyom megszűnik – mire számítsak, milyen lehetőségeim vannak?

1. Osztott képzésre járok (alapképzés, mesterképzés, felsőoktatási szakképzés)
Amennyiben összesen 1 aktív állami ösztöndíjas félévet vett igénybe, nem keletkezik visszafizetési kötelezettség. Azonban ha a hallgatói jogviszony megszűnését követő 1 éven belül új képzést létesít, a két képzés összevonásra* kerül.

Ha összesen 2 vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszony, visszafizetési kötelezettség keletkezik. Kivéve, ha a megszűnéshez képest 1 éven belül új képzést létesít, ugyanis a két képzés ilyenkor is összevonásra* kerül.

2. Osztatlan képzésre járok (általános orvos, jogász, stb.)
Amennyiben összesen 2 aktív állami ösztöndíjas félévet vett igénybe, nem keletkezik visszafizetési kötelezettség. Azonban ha a hallgatói jogviszony megszűnéséhez képest 1 éven belül új képzést létesít, a két képzés összevonásra* kerül.

Ha összesen 3 vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszony, visszafizetési kötelezettség keletkezik. Kivéve, ha a megszűnést követő 1 éven belül új képzést létesít, ugyanis a két képzés ilyenkor is összevonásra* kerül.

3. A fentieknél több aktív félévet követően szüntetem meg hallgatói jogviszonyom
Ha a megszűnéshez képest 1 éven belül új képzést létesít, nem keletkezik visszafizetési kötelezettség, ugyanis a két képzés összevonásra* kerül, azonban, ha ilyen módon nem létesít új képzést, visszafizetési kötelezettség keletkezik.

Fenti esetek mindegyikére igaz:

Főszabályként a passzív félévek nem számítanak a képzési idő másfélszeresébe, és a magyar állami ösztöndíj szempontjából sem relevánsak, és ha fent említett új képzés felvételi eljárással létesül, a képzési idő másfélszerese az új képzés kezdetétől számítódik.

Visszafizetési kötelezettség esetén kérelmet nyújthat be a következő pontban foglaltak szerint.

*Az összevonás az igénybe vett féléveket és az állami ösztöndíj összegét érinti. Összevonás csak abban az esetben jöhet létre, ha a megszűnt képzés legalább 2014.09.02-vel vagy azt követően szűnt meg, illetve ha az új képzés legalább 2015.09.02-vel vagy azt követően létesült, illetve ha a megszűnés napja és az új képzés létrejötte között maximum 365 vagy kevesebb nap telt el. Ettől eltérő esetekben nincsen jogszabályi lehetőség az összevonásra.

(További információkat a Részletes válaszokban találhat.)

Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »