Fontos információk a 2018. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásról

Kik jelentkezhetnek a keresztféléves eljárásban?
A 2018 februárjában induló keresztféléves, önköltséges alapszakokra és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségi bizonyítványuk van; állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akiknek a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettségük van, vagy legkésőbb 2018 januárjában szerzik meg.

Meddig lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre?
A végleges jelentkezéseket 2017. október 15-étől legkésőbb november 15-én 24.00 óráig rögzíteni, november 20-án 24.00 óráig pedig hitelesíteni kell, amit legegyszerűbben Ügyfélkapuval lehet.

Mennyibe kerül a jelentkezés?
A felvételiben legfeljebb 6 jelentkezési hely jelölhető meg: 3 díjmentesen, másik 3 pedig képzési helyenként 2 000 forint kiegészítő díjért. Ha valaki ugyanazon intézmény ugyanazon szakának ugyanolyan képzési szintű, munkarendű, képzési nyelvű, valamint helyű állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formájára is jelentkezik, akkor ezért nem kell kiegészítő díjat fizetnie, mert – bár az online felületen külön sorban kell feltüntetni a jelentkezéseket – a megjelölt két hely egynek számít. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók részletesen az online Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatók.

Hogyan történik a pontszámítás az egyes képzéseken?
A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (legfeljebb 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen a jelentkezők legfeljebb 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában, a meghirdetett képzések mellett.

Mennyi a minimum pontszám, amit el kell érni a sikeres felvételihez?
A jogszabályi minimum ponthatár az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont, vagyis az ennél kisebb összpontszámmal rendelkező jelentkezőket nem vehetik fel a felsőoktatásba.

Mikor hirdetik ki a ponthatárokat?
A ponthatárokat várhatóan 2018. január 24-én hirdetik ki.

Hol olvashatók még információk a felvételi eljárásról?
A felvételi eljárás részletei, a pontszámítás részletes szabályai és módszerei, valamint egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalók a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban, a hivatalosan meghirdetett képzések pedig a felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában olvashatók.

Nyomtatás