Kinevezték az új helyettes államtitkárt és a KIK elnökét

Maruzsa Zoltán, az ELTE Bölcsészettudományi Karának 35 éves adjunktusa, az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék oktatója lesz az új felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár 2012. szeptember 15-étől. Maruzsa Kis Norbertet követi a helyettes államtitkári székben, aki a közigazgatási tárcánál kapott új feladatot. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökének Marekné Pintér Arankát nevezték ki.

Maruzsa Zoltán a szeptember 14-i sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagy kihívásnak tartja a feladatot, és megtisztelőnek nevezte a felkérést. A felsőoktatás komoly átalakítás közepén tart, a törvény és a területre vonatkozó rendeletek többségének megalkotása egy új, a versenyképességet és a minőséget szolgáló jó irányt jelölt ki. A közeljövő feladatai közül a szerkezetátalakítást, a tanárképzés átalakítását emelte ki, és fontosnak tartotta az intézményekkel, valamint a Magyar Rektori Konferenciával való együttműködést is.

Fotó: Botár Gergely, képforrás: www.kormany.hu

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Magyar Rektori Konferencia felsőoktatás finanszírozására vonatkozó javaslatcsomagjáról azt mondta: ismerik a kezdeményezéseket, feldolgozásuk folyamatban van. Egy-két hétre szükség van ahhoz, hogy érdemben tudjanak válaszolni. Az államtitkár tájékoztatása szerint folyamatban van a felsőoktatás finanszírozását rendező, és a minőségi követelményeket, a kiválóságprogramot is tartalmazó jogszabálycsomag kidolgozása. Hozzátette: a rektori konferenciával a jövő héten tárgyal majd ezekről a kérdésekről.

Hoffmann Rózsa bemutatta a sajtó képviselőinek a köznevelési intézmények állami fenntartásáért és működéséért felelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné Pintér Arankát is. Mint mondta, olyan horderejű átalakulásról van szó, amely nagyságrendjében a klebelsbergi intézkedésekhez hasonló, és azon dolgoznak, hogy eredményességében is hasonló legyen.

Marekné Pintér Aranka az állami feladatellátás legfontosabb céljaként az oktatás világában az egyenlő hozzáférés biztosítását, a valódi esélyegyenlőség megteremtését nevezte meg. Úgy fogalmazott: az állam segítő kezet nyújt az elmúlt húsz év során nehéz körülmények közé jutott önkormányzatoknak. A megbízott elnök határozottan cáfolta azt, a sajtóban többször megjelent feltételezést, hogy a kisiskolákat be szeretnék zárni. Mint mondta, ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen az új köznevelési törvény szerint már nyolc tanulóval indulhat alsó tagozaton oktatás minden településen, az állam biztosítja a feltételeket, és az önkormányzatok a 198 tankerületben együttműködnek az állammal.

A feladatok ütemezéséről kifejtette: november elsejétől az önkormányzati együttműködések keretében áttekintik, hogy az egyes telephelyek miként kerülnek át a központhoz. Az átalakítás csaknem 3 ezer intézményt, 1,2 millió tanulót és 120 ezer pedagógust érint.

(Forrás: kormany.hu)

Nyomtatás