Még öt nap a végső dokumentumpótlási és sorrendmódosítási határidőig

A 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek legkésőbb 2013. július 10-ig van lehetőségük, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Mindez azok számára is elvégezhető a Felvi.hu-ről elérhető E-felvételi rendszerben, akik jelentkezésüket papíron adták be.

A jelentkezők a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentumokat a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni. Ugyanitt lehet nyomon követni a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban. Függetlenül a jelentkezési helyek számától, elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a jelentkező nevét.

A dokumentumpótlás mellett szintén július 10. az adatmódosítás határideje a felvételi eljárásban. A jelentkezési adatait – személyes adatok, megjelölt képzések – minden felvételiző megtalálja az E-felvételi felületén, szükség esetén ezek módosítása is elvégezhető a rendszerben. Erre akkor lehet szükség, ha valakinek valamilyen adata a jelentkezési határidőt követően megváltozott (pl. költözés miatt változott a lakcím, házasság miatt a név stb.).

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ezt az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre jelentkezők legkésőbb 2013. július 10-ig tehetik meg az E-felvételiben, míg azok, akik mesterképzésre is jelentkeztek, ezt június 24-ig tehették meg. A sorrendmódosítás során a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, azonban új képzést ekkor már nem lehet rögzíteni. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe. Az elbírálást követően a jelentkező már az új sorrendjét fogja látni az E-felvételi felületén.

Hogyan és mikor érdemes sorrendet módosítani?

Akkor érdemes változtatni a képzések sorrendjén, ha nem azok szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező. Szintén érdemes felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis a jelentkező a listában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol eléri a meghatározott ponthatárt. Érdemes mindezek figyelembevételével újragondolni a jelentkezéskor megadott szakok sorrendjét.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás:

  • Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája („nem felelt meg" vagy „nem jelent meg" eredményt kapott). Ebben az esetben nincs teendője a jelentkezőnek, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhet felvételt az adott képzésre.
  • Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, célszerűbb annak visszavonását választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét.

 

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek a sorrendmódosításhoz, valamint a dokumentumpótláshoz nem áll módjukban használni az E-felvételi rendszert, ezt postai úton is megtehetik. Sorrendmódosításhoz a megfelelő kérelmeket a Felvi.hu Kérvénytárából letöltve, majd azt megfelelően kitöltve és aláírva kell beküldeniük az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest Pf. 1190 postacímre. A dokumentummásolatokat szintén erre a címre kell eljuttatni.

A felvételi ponthatárok megállapítása és kihirdetése

A 2013 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este hirdetik ki, amelyek ezzel egy időben a www.felvi.hu honlapon, a Felvi közösségi oldalán, valamint az okostelefonokra letölthető alkalmazás segítségével lesznek elérhetők. A felvételizők még aznap este SMS értesítést is kapnak az eredményekről. A hivatalos besorolási döntést – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követően az E-felvételi felületéről kell letöltenie a jelentkezőnek. Minden felvételiző e-mailben kap majd értesítést, amikor a besorolási döntés felkerül az e-felvételi felületére.

Forrás: www.felvi.hu

Nyomtatás