Indul a keresztféléves felvételi

Október 15-től lehet jelentkezni a 2014 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. Akárcsak 2013-ban, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg. A jelentkezéseket idén csak az e-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani. A felvételizni szándékozóknak november 15-ig egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni.

A 2014 februárjában induló önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, az állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akik már megszerezték a szükséges felsőfokú végzettséget, vagy 2014 januárjában szerzik meg azt.

A felsőoktatásba történő jelentkezés online változata, az e-felvételi a www.felvi.hu oldalról érhető el, és a honlapon történő regisztráció után a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható.

Legkésőbb 2013. november 15-ig lehet a kiválasztott keresztféléves képzésekre jelentkezni, illetve feltölteni a pontszámításhoz szükséges, vagy egyéb, a jelentkezéshez csatolandó dokumentumokat az e-felvételiben. A végleges jelentkezéseket november 25-ig kell hitelesíteni. A hitelesítés történhet Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1443 Budapest, Pf. 220) postacímére beküldve.

Azokat a dokumentumokat, amelyek november 15-ig nem állnak rendelkezésre, legkésőbb 2014. január 9-ig pótolhatják a jelentkezők.

felvételi eljárás tudnivalóit, szabályait és a meghirdetéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu oldalon.

A jelentkezéseket a szintén a Felviről elérhető e-felvételin keresztül lehet benyújtani.

A felvételi eljárás alapdíja 9000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért 2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető.

A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg - ezen információk a felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában a meghirdetett képzések mellett érhetők el. A ponthatárokat várhatóan 2014. január 23-án hirdetik ki.

A keresztféléves felvételivel kapcsolatos határidők

A jelentkezés véglegesítésének határideje: 2013. november 15.
A jelentkezés hitelesítésének határideje: 2013. november 25.
Dokumentumpótlási határidő: 2014. január 9.
Ponthatárok várható kihirdetése: 2014. január 23.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a korábban nyomtatott formában megjelenő kiadvány. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztató hivatalos részét, és kattint át a felvi.hu egyéb, nem a Tájékoztató részeként szerkesztett tartalmaihoz.

Forrás: www.felvi.hu

Nyomtatás