Elérhető a hivatalos felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések

Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztatók a nyomtatott kiadványokat megelőzve jelennek meg elektronikus formában a Felvin. A felvételi szabályok és az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzések 2012. december 31-től már böngészhetők a Felvin és a jelentkezési időszak 2013. február 1-jén indul, így azt követően lehet majd jelentkezni a meghirdetett szakokra. A jelentkezési határidő 2013. március 1.

A Tájékoztató kiadványok elérhetők a felvi.hu-n.

A Tájékoztató kiadványok - 1 db jelentkezési lap melléklettel - könyv formában januárban kerülnek a boltok polcaira. A Tájékoztatók hivatalos kiegészítése január végéig jelenik meg a Felvin. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat (az online, valamint a januárban megjelenő nyomtatott kiadványba ezek az információk nem kerültek be).  Szintén a hivatalos kiegészítés tartalmazza majd, a december 31. utáni esetleges módosításokat a meghirdetett képzésekben.

A 2013 szeptemberében induló képzésekre 2013. február 1-jétől március 1-jéig lehet majd jelentkezni. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (4) bekezdése alapján egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. (Nem szükséges azonban egymás után szerepelniük a listában. Pl. lehet az ösztöndíjas képzés az első, míg az önköltséges az utolsó, ekkor is egy jelentkezési helynek kell számolni őket, ha a két jelentkezés csak finanszírozási formájában tér el egymástól).

A jelentkezés menete

A jelentkezési időszak a Tájékoztatók január végén megjelenő hivatalos kiegészítését követően, február 1-jével indul és március 1-jéig tart. Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési időszak kezdetétől a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni azt Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postázásával. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin. ( Bővebben az e-felvételiről »)

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a nyomtatott formában megjelenő Tájékoztatókhoz mellékelve. A kitöltött és aláírt jelentkezési lapokat 2013. március 1-jéig kell postára adni az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

Online már elérhetők a Tájékoztatók

A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók a korábbi évekhez hasonlóan két „kötetben" jelennek meg: Az érettségizetteknek szóló alapképzéseket és osztatlan mesterképzéseket tartalmazó Tájékoztató mellett idén is külön kiadványként érhetik el a felhasználók a diplomásoknak szóló, mesterképzéseket tartalmazó Tájékoztatót. A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a nyomtatott formában megjelenő kiadványok. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztatók hivatalos részét, és kattint át a Felvi egyéb, nem a Tájékoztatók részeként szerkesztett tartalmaira.

Január végén jelenik meg a kiegészítés

A Tájékoztatókban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a meghirdetett képzéseket, azonban  a felsőoktatási szakképzések és a tanári osztatlan mesterképzéseket a Tájékoztatók hivatalos kiegészítésében hirdetik majd meg a felsőoktatási intézmények (az akkreditációs eljárások ezen képzések esetében januárban, a Tájékoztatók nyomdába kerülése a után fejeződnek be). Ezért is kiemelten fontos, hogy a Tájékoztató január végén megjelenő hivatalos kiegészítését minden érintett átolvassa a jelentkezés benyújtása előtt!

Eljárási díjak

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért jelentkezésenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Pontszámítás a különböző képzéseken

A pontszámítás alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

Nyomtatás