Egyenlő eséllyel indulnak az anyanyelvükön tanulók

Elfogadta a kormány azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi a külhoni magyarok nyelvvizsgáinak beszámítását a magyarországi felvételi eljárás során - jelentette be Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Répás Zsuzsanna elmondta: az új szabályozással régi igazságtalanságot és méltánytalanságot orvosoltak, teljesítve a határon túli magyarok kívánságát. A 2007-ben kialakított rendszerben ugyanis azok a külhoni magyar fiatalok, akik anyanyelvű középiskolában tanultak, nem kaptak többletpontot az államnyelvből tett érettségijük után a magyarországi felsőoktatási felvételi eljárás során. Azzal az intézkedéssel, hogy az államnyelvű gimnáziumba járók viszont megkapták a többletpontokat, a magyar állam előnytelen helyzetbe hozta az anyanyelvi oktatásban résztvevőket. A döntésnek nagyon pozitív a visszhangja, határon túl "megelégedettséggel és megnyugvással" fogadták az érintettek a módosítást – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a részletekről szólva kifejtette: a módosítás értelmében azoknak, akik a határon túl magyar tannyelvű iskolában tanulnak és az adott ország nyelvén tesznek érettségit, a jövőben jár a középfokú nyelvvizsgáért járó 28 többletpont. Ha pedig egy közismereti tárgyat az adott ország hivatalos nyelvén tanultak legalább két éven át, azt a felsőfokú nyelvvizsgával tekintik egyenértékűnek, amiért 40 pluszpontot kapnak.

Az oktatásért felelős államtitkár hozzátette: 2013-tól, a keresztféléves felvételi eljárásban már ennek megfelelően történik a pontszámítás, az intézkedés több ezer diákot érint. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a kormány döntése azt szolgálja, hogy helyreálljon az igazság, és az érintettek a magyarországi diákokkal azonos feltételekkel kerülhessenek be a felsőoktatási intézményekbe. Emellett ösztönözhetik a külhoni magyarokat arra is, hogy magyar tanítási nyelvű középiskolát válasszanak. Kiemelte: a külhoni magyaroknak nincsenek igazán jó lehetőségeik a továbbtanulásra, ezért "nekünk, itthoni magyaroknak az otthoni magyarokat segítenünk kell", hogy minél többen diplomához jussanak, és tudásukkal lehetőleg saját szülőföldjüket gyarapítsák.

(Forrás: komany.hu)

Nyomtatás