A pótfelvételizőkről számokban

A 2012 szeptemberében induló képzések pótfelvételi eljárása során a jelentkezők többsége az e-felvételit választotta, a legnépszerűbb alap- és egységes, osztatlan képzések a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok voltak. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 29-én születnek meg, ekkor dől majd el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

A 2012-es pótfelvételi eljárás során a 46 felsőoktatási intézmény által meghirdetett 2588 képzésre összesen 9428-an jelentkeztek. Közülük 7365-en, vagyis a jelentkezők 78,12 százaléka e-felvételizett, 6520-an alapképzést, 939-en pedig mesterképzést jelöltek meg.

Jelentkezők megoszlása, 2012. évi pótfelvételi eljárás

Idén is a legtöbben a levelező munkarendet választották, összesen 4531-en, emellett a fennmaradó jelentkezők nagy része - 4294-en - nappali képzésre jelentkezett. A pótfelvételi legfiatalabb jelentkezője 1996-ban született, legidősebb társa pedig idén lett 67 éves.

Az alapképzések közül a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölték meg, míg a mesterképzési szakok között a Master of Business Administration (MBA) képzés volt a legnépszerűbb.

A legtöbb jelentkezőt vonzó képzések, 2012. évi pótfelvételi eljárás

Képzési forma Képzés neve Jelentkezők száma
Alapképzés gazdálkodási és menedzsment 669
Egységes, osztatlan képzés jogász 610
Felsőfokú szakképzés nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző 105
Mesterképzés Master of Business Administration (MBA) 72

Ponthatárok: augusztus 29.

A ponthatárokat 2012. augusztus 29-én, várhatóan este nyolc óra után hirdetik ki és teszik közzé a www.felvi.hu-n. A felvételi döntésről az Oktatási Hivatal minden jelentkezőt levélben tájékoztat. Azokat, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után SMS-ben is értesítik, a felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat szeptember elején a felsőoktatási intézménytől kapják meg.

Abban az esetben, ha egy adott képzést az általános felvételi eljárás során is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a képzést csak a pótfelvételi során hirdették meg és az általános eljárásban nem, akkor a ponthatárnak a jogszabályi minimumnál - alapképzés és egységes, osztatlan képzés esetén 240 pont, felsőfokú szakképzés esetén 140 pont - kell magasabbnak lennie.

Nyomtatás